Ασφαλής Οδήγηση σε Χιόνι και Πάγο Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
17 Φεβρουαρίου, 2022

Απαραίτητες συμβουλές για οδήγηση με ασφάλεια σε δύσκολες καιρικές συνθήκες με χιόνι ή πάγο. 

Χρυσοί κανόνες για ασφαλές ταξίδι.

Προϋπόθεση για ασφαλή οδήγηση σε δρόμους καλυμμένους με χιόνι ή πάγο, είναι να έχουμε προμηθευτεί εγκαίρως ειδικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες (χιονόπανα) για τα ελαστικά.

  • Πρώτον και κυριότερο οι αλυσίδες ή οι χιονοκουβέρτες θα πρέπει να τοποθετηθούν στους κινητήριους τροχούς. Εάν το όχημα έχει κίνηση στους εμπρός τροχούς τότε θα πρέπει να τοποθετηθούν εκεί και αντίστοιχα εάν έχεις τους πίσω τροχούς. Τώρα εάν το όχημα έχει κίνηση και στους τέσσερις τροχούς το προτιμότερο θα ήταν να τοποθετηθεί το αντιολισθητικό μέσο σε όλους τους τροχούς.
  • Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετήσετε τις αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες όταν δείτε τα πρώτα σημάδια ότι το αυτοκίνητο έχει μειωμένη πρόσφυση και είναι λάθος να τις τοποθετήσετε όταν θα έχετε ήδη ακινητοποιηθεί. Θα πρέπει να βρείτε έγκαιρα ένα ασφαλές σημείο και φορώντας το ανακλαστικό γιλέκο αλλά και τα γάντια να προχωρήσετε την τοποθέτηση των αλυσίδων.
  • Η οδήγηση θα πρέπει να είναι συνετή χωρίς έντονα ξεσπάσματα κι όσο το δυνατόν πιο ομαλή επιβράδυνση και επιτάχυνση. Οι αλυσίδες και οι χιονοκουβέρτες έχουν κάποια όρια ως προς την ανώτατη ταχύτητα που είναι επιτρεπτό να κινούνται. - Η απόσταση ασφαλείας που θα πρέπει να έχετε με τα προπορευόμενα οχήματα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ώστε να αποφύγετε επικίνδυνες καταστάσεις. Το χιόνι και κυρίως ο πάγος προσφέρουν εξαιρετικά μειωμένη πρόσφυση και παρότι με τις αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες δίνουν τη λύση ή ώστε να κινείστε σε αυτές τις συνθήκες αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να οδηγείτε όπως και σε στεγνό δρόμο.
  • Εφαρμόστε στο αυτοκίνητό σας όλα τα συστήματα ασφαλείας όπως τα φώτα ομίχλης εμπρός και πίσω αλλά και μερικά σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα μετάδοσης και επιλογές λειτουργίας όπου μπορεί να επιλέξει ο οδηγός.
  • Όταν οδηγείτε για πολλά χιλιόμετρα σε στεγνή άσφαλτο με αλυσίδες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει σοβαρή ζημιά στα ελαστικά και τις ζάντες του αυτοκινήτου. Από την άλλη αν οδηγείτε για πολλά χιλιόμετρα σε στεγνή άσφαλτο με τις χιονοκουβέρτες θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά αυτών.
  • Το ότι χρησιμοποιήσαμε τις αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες και φτάσαμε από το Α σημείο στο Β ασφαλείς δεν σημαίνει ότι απλά τις μαζεύουμε και τις τοποθετούμε στη θήκη τους. Στους χιονισμένους δρόμους πολύ συχνά γίνεται η χρήση αλατιού από το δήμο με ειδικά οχήματα για την καταπολέμηση του πάγου. Έτσι λοιπόν το πλύσιμο των αλυσίδων αλλά και στης χιονοκουβέρτες επιβάλλεται αφού το αλάτι είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό. Επίσης με το πλύσιμο αποβάλλονται και άλλα στοιχεία όπως το χώμα που προσκολλώνται επάνω στην επιφάνεια. Αφού στεγνώσουν τότε θα πρέπει να τοποθετηθούν ξανά στη θήκη τους.

 

 

Στο κατάστημα μας, μπορείτε να βρείτε πλήθος επιλογών σε χιονοκουβέρτες και αλυσίδες, άμεσα διαθέσιμες. Ρωτήστε μας για την σωστή επιλογή για το αυτοκίνητο σας.

Ψάχνεις επώνυμες χιονοκουβέρτες για το αυτοκίνητο σου; Δες τις εδώ...

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 14:24

Σχόλια Πελατών

Αφήστε το σχόλιο σας.

Πρόσθεσε μια ερώτηση ή σχόλιο για το προϊόν: