Τι προσέχουμε σε αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες (2023)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
17 Φεβρουαρίου, 2022

Ο χειμώνας σε αρκετές περιπτώσεις ταλαιπωρεί τους οδηγούς των αυτοκινήτων αφού το χιόνι και ο πάγος μπορεί να δημιουργήσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις εάν ο οδηγός δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Η τεχνολογία στα αντιολισθητικά προϊόντα εξελίσσεται με ταχύτητα και οι χιονοκουβέρτες είναι όλο και περισσότερο δημοφιλείς.

Δημοσιεύτηκε ο νόμος στο ΦΕΚ - Υπουργική Απόφαση  Αριθμ. Δ30/Δ5α/73567/2022 (ΦΕΚ 1144/Β/14-3-2022) - η οποία προβλέπει αντιολισθητικά μέσα σε όλα τα ΙΧ και Φορτηγά για τους μήνες μεταξύ Οκτώβριο μέχρι και Απρίλιο. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα με βάση τις διατάξεις των παρ. 26 και 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999).

Πιο συγκεκριμένα τα ΙΧ αυτοκίνητα, θα πρέπει έχουν στο πορτ μπαγκάζ τους αλυσίδες χιονιού μεταλλικές ή υφασμάτινες με πιστοποίηση για την συγκεκριμένη χρήση.

Πως επιλέγουμε:

Το μέγεθος του ελαστικού καθορίζει και το μέγεθος της αλυσίδα ή χιονοκουβέρτας (δεν υπάρχει λύση one size). Έτσι είναι προφανές ότι ένα ελαστικό πχ 235/40 R18 είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα πχ 195/65 R15. Τη διάσταση του ελαστικού την βρίσκεται πάντα πάνω στα ελαστικά.

Μέγεθος και χαρακτηριστικά ελαστικού αυτοκινήτου

Αντιολισθητικές αλυσίδες ή Χιονοκουβέρτες λοιπόν;

Αυτή τη στιγμή στο εμπόριο υπάρχουν πολλές επιλογές αντιολισθητικού μέσου για κάθε τύπο αυτοκινήτου όπως και για αυτά που έχουν χαμηλό προφίλ ελαστικού όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα παλαιότερα να χρησιμοποιηθούν οι κλασικές αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης σε κάποια άλλα αυτοκίνητα μπορεί να προκύψουν και κάποια άλλα προβλήματα όπως π.χ. σε κάποια αυτοκίνητα η απόσταση στο θόλο και ελαστικού είναι ελάχιστη και η τοποθέτηση των αλυσίδων είναι σχεδόν αδύνατη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χιονοκουβέρτες λύνουν κυριολεκτικά προβλήματα.

Αλυσίδες χιονιού

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Οι πρώτες αλυσίδες χιονιού εφευρέθηκαν από τον Harry D. Weed στην Canastota της Νέας Υόρκης το 1904 ενώ τις τελευταίες δύο δεκαετίες η τεχνολογία στις αλυσίδες χιονιού εξελίχθηκε ραγδαία. Την κλασική αντιολισθητική αλυσίδα την συναντούμε σε διάφορα μεγέθη όπου αφορά τον κρίκο των 9mm, 10mm, 12mm (χρήση για επιβατικά και μικρά SUV) ή 16mm (χρήση σε μεγάλα SUV και βαριά αυτοκίνητα). Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων αλυσίδων τα προηγούμενα χρόνια ήταν η προσιτή τιμή κάτι όμως που δεν ισχύει τώρα. Ας δούμε όμως τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!

Πλεονεκτήματα αλυσίδων

  • Μεγάλη αντοχή
  • Πολύ καλή πρόσφυση στον πάγο
  • Προσιτή τιμή

Μειονέκτηματα αλυσίδων

  • Δυσκολία στην τοποθέτηση
  • Παράγει αρκετά έντονους κραδασμούς
  • Πολύ χαμηλή πρόσφυση σε δρόμο με ελάχιστο χιόνι
  • Υψηλός θόρυβος και κραδασμοί κατά την κύλιση
  • Πιθανότητα ζημιάς στη ζάντα και σε άλλα σημεία όταν εφαρμοστεί λανθασμένα (ή λόγω της κατασκευής της αλυσίδας)
  • Με τα χρόνια χρήσης λόγω του αλατιού και της φθοράς σκουριάζουν
  • Αν αποθηκευτούν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου κάνουν θόρυβο στις λακκούβες κλπ.

Έτσι λοιπόν ένα από τα βασικά μειονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου αλυσίδας είναι η δύσκολη εφαρμογή στον τροχό και για αυτό το λόγο ο οδηγός που θα της προτιμήσει θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος όταν θα έρθει η ώρα να τις χρησιμοποιήσει. Για αυτό το λόγο θα πρέπει μετά την αγορά να κάνει μία ή δύο φορές πρόβα ώστε όταν έρθει η δύσκολη ώρα να τις εφαρμόσει στους τροχούς χωρίς άγχος.

Τοποθέτηση σε μεταλλικές αλυσίδες:

Δείτε στο βίντεο πώς μπορείτε να τοποθετήσετε την κλασική αντιολισθητική αλυσίδα

 

 

 

Χιονοκουβέρτες – Αντιολισθητικά πανιά

Ο συγκεκριμένος τύπος αντιολισθητικού μέσου κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια αφού το μεγάλο πλεονέκτημα της εύκολης τοποθέτησης αλλά και εξαγωγής από τον τροχό τις κάνει πολύ δημοφιλές. Επίσης αποθηκεύονται πολύ πιο εύκολα στο αυτοκίνητο αφού μπορούν να διπλωθούν όταν αφαιρεθούν από τον τροχό.

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι κατά την κίνηση σε άσφαλτο χωρίς χιόνι ή πάγο. Κατά την οδήγηση σε σημεία "στεγνά" λοιπόν πρέπει να αφαιρεθούν για την αποφυγή φθοράς ή σχισίματος.
Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από τις χιονοκουβέρτες;


Πλεονεκτήματα χιονοκουβέρτας

  • Εξαιρετικά απλή και γρήγορη τοποθέτηση αλλά και αφαίρεση
  • Ικανοποιητική πρόσφυση στον πάγο και χιόνι
  • Προσιτή τιμή
  • Δεν υπάρχει θόρυβος κατά την κύλιση
  • Ταιριάζουν σε οχήματα με περιορισμένο χώρο γύρω από τους τροχούς (θόλους)
  • Μπορούν να αποθηκευτούν μόνιμα στο πορτ μπαγκάζ (δεν κάνουν θόρυβο, έχουν χαμηλό βάρος)
  • Έχουν πλέον αρκετές διεθνείς πιστοποιήσεις για την αποτελεσματικότητα τους

Μειονεκτήματα χιονοκουβέρτας

  • Είναι πιο επιρρεπείς σε φθορά ή σχίσιμο

Τοποθέτηση σε υφασμάτινες αλυσίδες:

Δείτε στο βίντεο πώς μπορείτε να τοποθετήσετε τις Χιονοκουβέρτες – Αντιολισθητικά πανιά

 

Άλλες επιλογές αντιολισθητικού μέσου

Εκτός από τις αντιολισθητικές αλυσίδες και χιονοκουβέρτες υπάρχουν και άλλοι τύποι αλυσίδων όπου ναι μεν μπορούν να κάνουν τη ζωή των οδηγών πολύ πιο εύκολη κατά την εγκατάσταση αλλά από την άλλη το κόστος εκτοξεύεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι ο τύπος "Αράχνη" όπου ο οδηγός του οχήματος θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει ένα ειδικό σύστημα στη ζάντα και συγκεκριμένα στα μπουλόνια του τροχού τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν κατά την τοποθέτηση του συστήματος. Έτσι λοιπόν μετά την τοποθέτηση της συγκεκριμένης προσθήκης το υπόλοιπο τμήμα της αλυσίδας μπορεί να τοποθετηθεί αλλά και να αφαιρεθεί με ιδιαίτερη ευκολία.

Ψάχνεις επώνυμες χιονοκουβέρτες για το αυτοκίνητο σου; Δείτε εδώ με πιστοποίηση...

  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 12:35

Σχόλια Πελατών

Αφήστε το σχόλιο σας.

Πρόσθεσε μια ερώτηση ή σχόλιο για το προϊόν: