Πλεονεκτήματα Λαμπτήρων LED αυτοκινήτου σε σύγκριση με Αλογόνου και Xenon

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(17 ψήφοι)

Σε αυτό το άρθρο γίνεται σε βάθος ανάλυση στα φώτα αυτοκινήτου LED VS Xenon VS Πυρακτώσεως. Δείτε τρόπο λειτουργίας της κάθε κατηγορίας και πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα.

 

Το γεγονός ότι η νυχτερινή οδήγηση κρύβει κινδύνους είναι δεδομένο. Βλέπουμε λιγότερο (έως και 80% σύμφωνα με μια παλαιότερη ερευνά, άρα και μας βλέπουν λιγότερο οι απέναντι οδηγοί!)


Πριν από κάποια χρονιά, οποίος ήθελε πραγματικά καλό φωτισμό, οι HID (Xenon) ήταν η προφανής επιλογή.
Οι HID υπερτερούσαν αυτών του αλογόνου (λάμπες πυρακτώσεως), λόγω της υψηλότερης απόδοσης, της καλύτερης αντίστασης σε κραδασμούς και της χαμηλότερης κατανάλωση ενέργειας.


Σήμερα οι λαμπτήρες LED (Light Emitting Diode - Δίοδος Εκπομπής Φωτός ή Φωτοδίοδος) στα φώτα οχημάτων είναι η πιο σύγχρονη μορφή λαμπτήρων σε μαζική παραγωγή σε όλα τα socket (H1, H4, H7, T10 κα). Αντικαθιστούν σταδιακά τους Xenon (HID - High-Intensity Discharge) οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως (αλογόνου).

Λίγα λόγια για τον Τρόπο Λειτουργίας LED και HID:

 • Tα ΗΙD Xenon, στην ουσία είναι απλές λάμπες πυράκτωσης όπως αυτές του αλογόνου, με τη μονή διαφορά που το αέριο μέσα στη λάμπα είναι xenon με αποτέλεσμα, αφενός καλύτερη απόδοση και αφ’ εταίρου, μιας και δεν έχουν νήμα πυράκτωσης, μεγαλύτερη αντοχή, καθώς και διάρκεια ζωής (4.000-10.000 ώρες, σε σχέση με τις περίπου 2.000 ώρες για τα φωτά αλογόνου)
 • Τα LED, χρησιμοποιούν την τεχνολογία “solid-state lighting”, δηλαδή παράγεται φωτισμός από την κίνηση ηλεκτρονίων σ ‘έναν ημιαγωγό και επειδή χρησιμοποιούνται μικρές πλαστικές λάμπες, είναι λιγότερο ευάλωτα από τους γυάλινους λαμπτήρες HID.

Όταν τα LED πρωτοεμφανίστηκαν, ήταν ακριβά και όχι τόσο αξιόπιστα, αλλά χρόνο με το χρόνο και η τιμή τους έπεσε και η αξιοπιστία τους βελτιώθηκε.


Πλεονεκτήματα LED σε σχέση με τους 2 άλλους τύπους:

 • Μικρή κατανάλωση ενέργειας (πάνω από 80% χαμηλότερη κατανάλωση)    r3 led lampes autokinhtou diaxysh thermotitas
 • Χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας, δεν ζεσταίνουν. Δεν λιώνουν τα φανάρια και δεν θαμπώνουν όπως αντίστοιχες περιπτώσεις Xenon (φαινόμενο συχνό όταν γίνεται μετατροπή σε πλαστικά φανάρια από λάμπες πυρακτώσεως σε HID), λόγω του ότι μετατρέπουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε φως και λιγότερη σε θερμότητα
 • 3 φορές υψηλότερη φωτεινότητα από τη συμβατική λάμπα και 1,5 φορά υψηλότερη φωτεινότητα από τα Xenon.
 • Πολύ γρήγορο άναμα (δεν καθυστερεί - προσφέρουν σε λιγότερο από 0,5 δευτερόλεπτο το 100% της ισχύος τους) – οι λάμπες Xenon χρειάζονται έως 1 λεπτό για να φτάσουν το 100% της απόδοσης τους
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη των 30.000 ωρών λειτουργίας (Έχουν διάρκεια ζωής περίπου 10 φορές περισσότερη απ’ ότι οι HID. Επίσης, επειδή δεν χρειάζονται ballast, έχουμε εάν ακόμα σημείο λιγότερο που μπορεί να πάθουν βλάβη)
 • Αντοχή σε κραδασμούς / λακκούβες (γιατί φέρουν περισσότερα πλαστικά μέρη σε σχέση με τα άλλα δυο είδη)
 • Δεν καίγονται από υπέρταση του δυναμό
 • Δεν χρειάζονται μετατροπές για την τοποθέτηση τους συνήθως
 • Σπάνια έχουν δίνουν προειδοποιητική ένδειξη (Canbus σύγχρονων οχημάτων) σε σχέση με τους Xenon και αν αυτό συμβεί είναι πολύ εύκολο να ρυθμιστεί με Canbus decoder.
 • Έχουν έξυπνο μηχανισμό αποβολής θερμότητας (ορισμένα μοντέλα) με ψύκτρες
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου όπως και οι παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως (οι λάμπες Xenon μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στους προβολείς)
 • Η δέσμη έχει συγκεκριμένο σχήμα (ορθογώνιο) σημαντικό ιδιαίτερα και για τα δίκυκλα
 • Εύκολη τοποθέτηση – εγκατάσταση. Μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα και φορτηγά, υπάρχουν έτοιμα KITs (H1, H4, H7, T10 κα). Επειδή όπως προαναφέραμε δεν έχουν ballast αλλά συνδέονται κατευθείαν στο ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου (επίσης γλυτώνουμε και το χώρο που θα χρειαζόμασταν για να τοποθετήσουμε το ballast)  led pistopoihsh ip 68 nero skoni
 • Όπως και στα οικιακά συστήματα (σπίτια, ηλ. συσκευές) που οι λάμπες LED αντικαθιστούν όλους τους παλαιότερους τύπους έτσι και στα αυτοκίνητα οι κατασκευαστές αυξάνουν διαρκώς τη χρήση τους – είναι η σύγχρονη τεχνολογία
 • Είναι μικρότερα και ελαφρύτερα, για το ίδιο αποτέλεσμα σε φωτισμό κατά γενικό κανόνα
 • Συχνά έχουν αδιάβροχη δομή - Τα καλής ποιότητας LED φέρουν πιστοποίηση ΙΡ 68 (Ανθεκτικότητα σε νερό και σκόνη)


Μειονεκτήματα:

 • Υψηλότερο κόστος παραγωγής
 • Σπάνια έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τους αντίστοιχους αλογόνου (σε πιο εξελιγμένες κατασκευές με ψήκτρες)
 • Υπάρχει μεγάλη πληθώρα επιλογών εκ των οποίων σημαντικός αριθμός είναι πολύ χαμηλής ποιότητας (αντιγραφές προϊόντων κλπ)
 • Υπάρχει μικρότερη εμπειρία σε σχέσεις με τις παλαιότερες λύσεις (ως νεότερη τεχνολογία)
 • Συγκριτικά μικρότερη εστιασμένη κατανομή φωτός σε σχέση με τα Xenon

 

 Δείτε όλη τη συλλογή με λάμπες LED στο κατάστημα μας πατώντας εδώ.

 

led vs xenon fota autokinhtou

 Εικόνα 1: Σύγκριση Δέσμης φώτων 

 

Εικόνα 2: Λάμπες LED H4 με ψήκτρες

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 16:42

Σχόλια   

 
0 #7 δημήτρης λουκόπουλος 2018-01-05 14:39
έχω ένα bmw e46 compact. ο ένας προβολέας ομίχλης (H3, 12V/55W - φοράει το m-pack προφυλακτήρα) κάηκε. Σκέφτομαι μήπως αντί για αλογόνου τοποθετήσω led, γιατί σε σχέση με xenon φαίνεται να χρειάζονται λιγότερες μετατροπές:
α. τα Lm του αλογόνου πόσα περίπου είναι ανά λαμπτήρα;
β. τι επιλογές έχω σε led;
γ. είναι αλήθεια πως για προβολείς ομίχλης καλύτερα είναι οι αλογόνου που έχουν θερμοκρασία γύρω στoυς 3000 βαθμούς Κ
Quote
 
 
0 #6 TROP.gr 2018-01-02 11:21
Quoting Γιάννης Τ:
καλησπέρα και χρόνια πολλά, ενδιαφέρομαι να βάλω led στο corolla μου e12. Αρχικά σκεφτόμουν μόνο για προβολείς και αργότερα ή εάν είναι οικονομική η εγκατάσταση, να έβαζα σε όλα τα φανάρια. Τί μου προτείνετε?

Καλή χρονιά Γιάννη.
Το αμάξι σας έχει H7 λάμπες.
Έχουμε 3 επιλογές, κάποιες μπορείς να τις δεις εδώ:
https://www.trop.gr/exoterikh-emfanish-aytokinhtou/lampes-fota-led-autokinhtou-h4-h7-t10

Για περισσότερες πληροφορίες κάλεσε 2114043098.
Ευχαριστούμε
Quote
 
 
0 #5 Γιάννης Τ 2017-12-31 13:53
καλησπέρα και χρόνια πολλά, ενδιαφέρομαι να βάλω led στο corolla μου e12. Αρχικά σκεφτόμουν μόνο για προβολείς και αργότερα ή εάν είναι οικονομική η εγκατάσταση, να έβαζα σε όλα τα φανάρια. Τί μου προτείνετε?
Quote
 
 
0 #4 TROP.gr 2017-11-16 13:48
Quoting ΛΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΑΜΠΑ LED ΓΙΑ KAWASAKI KLE-500 , ΜΟΝΤΕΛΟ 2005. ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ . ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ LUMMEN. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ


Καλησπέρα σας Βασίλη
Σας προτείνω την παρακάτω:
https://www.trop.gr/exoterikh-emfanish-aytokinhtou/lampes-fota-led-autokinhtou-h4-h7-t10/lampes-led-h4-autokinhtou-r3-hvl-1-40watt-6000k-4800lm-detail
Πριν την παραγγελία σας διαπιστώστε τι τύπο λάμπας φέρει η μηχανή σας H1, H7, H4 κ.ο.κ.
Ευχαριστούμε
Quote
 
 
0 #3 ΛΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 2017-11-16 12:40
ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΑΜΠΑ LED ΓΙΑ KAWASAKI KLE-500 , ΜΟΝΤΕΛΟ 2005. ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ . ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ LUMMEN. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
Quote
 
 
0 #2 TROP.gr 2017-07-22 18:18
Καλησπέρα σας

Χωρίς να γνωρίζουμε το μοντέλο της μηχανής σας δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση (δεν μας το αναφέρετε στην ερώτηση σας).

Καλέστε εργάσιμες ώρες στο 2114043098 και θα σας απαντήσουμε όλες τις ερωτήσεις σας αναλυτικά.

Ευχαριστούμε
Quote
 
 
0 #1 Babis Babiss 2017-07-22 09:27
Ποιά λάμπα ταιριάζει στη μοτό μου..?
Υπάρχει διαφορά μεταξύ τους σε σχέση με τον βαθμό απόδοσης μπαταρίας Δυναμό κλπ..?
Quote
 

Πρόσθεσε μια ερώτηση ή σχόλιο για το προϊόν: