Πλεονεκτήματα Λαμπτήρων LED αυτοκινήτου, σύγκριση με Αλογόνου και Xenon (2023)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(25 ψήφοι)
19 Φεβρουαρίου, 2017

Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια ανάλυση στα φώτα αυτοκινήτου LED VS Xenon VS Πυρακτώσεως. Δείτε τον τρόπο λειτουργίας της κάθε κατηγορίας πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα, καθώς και τους λόγους που προτιμάμε την τεχνολογία LED έναντι των εναλλακτικών.

Οδήγηση και καλή ορατότητα

Το γεγονός ότι η νυχτερινή οδήγηση κρύβει κινδύνους είναι δεδομένο. Έχουμε μικρότερη ορατότητα (έως και 80% σύμφωνα με μια παλαιότερη ερευνά, συνεπώς μας βλέπουν λιγότερο οι απέναντι οδηγοί)

Πριν από κάποια χρόνια, οποίος ήθελε πραγματικά καλό φωτισμό, οι HID (Xenon) λάμπες ήταν η προφανής επιλογή.
Οι HID υπερτερούσαν αυτών του αλογόνου (λάμπες πυρακτώσεως), λόγω της υψηλότερης απόδοσης, της καλύτερης αντίστασης σε κραδασμούς.
Στη σημερινή εποχή όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, έχουν σταματήσει την παραγωγή μοντέλων με Xenon και έχουν αντικατασταθεί με LED.

 

λαμπτήρες LED (Light Emitting Diode - Δίοδος Εκπομπής Φωτός ή Φωτοδίοδος) στα φώτα οχημάτων είναι η πιο σύγχρονη μορφή λαμπτήρων σε μαζική παραγωγή σε όλα τα socket (H1, H4, H7, H11, H15, HB3, HB4, T10, T20 κα). Αντικαθιστούν σταδιακά τους Xenon (HID - High-Intensity Discharge) οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν μερικώς αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως (αλογόνου).

Ο τρόπος Λειτουργίας LED και HID:

  • Tα ΗΙD Xenon, στην ουσία είναι απλές λάμπες πυράκτωσης όπως αυτές του αλογόνου, με τη μονή διαφορά πως το αέριο μέσα στη λάμπα είναι xenon, με αποτέλεσμα, αφενός καλύτερη απόδοση και αφ’ εταίρου, μεγαλύτερη αντοχή (αλλά υστερούν στο γεγονός, καταστρέφονται στα τραντάγματα όπως λακκούβες), καθώς και διάρκεια ζωής (4.000-10.000 ώρες, σε σχέση με τις περίπου 2.000 ώρες για τα φωτά αλογόνου)
  • Τα LED, χρησιμοποιούν την τεχνολογία “solid-state lighting”, δηλαδή παράγεται φωτισμός από την κίνηση ηλεκτρονίων σ ‘έναν ημιαγωγό και επειδή χρησιμοποιούνται φωτιστικά σώματα αυτού του τύπου, είναι λιγότερο ευάλωτα από τους γυάλινους λαμπτήρες HID (σε κραδασμούς) και έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από όλους τους τύπους λαμπτήρων (διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από 30.000 ώρες).

Όταν τα LED πρωτοεμφανίστηκαν, ήταν ακριβά και όχι τόσο αξιόπιστα, αλλά χρόνο με το χρόνο και η τιμή τους έπεσε και η αξιοπιστία τους είναι αρκετά μεγαλύτερη από αλογόνου και Xenon.

Γιατί να επιλέξω LED λάμπες για το αυτοκίνητο;

Οι λαμπτήρες αυτοκινήτου LED, προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τους 2 άλλους τύπους:

  • Μικρή κατανάλωση ενέργειας (έως 80% χαμηλότερη κατανάλωση)  R3 LED διάχυση θερμότητας
  • Χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας (δεν ζεσταίνονται όσο οι άλλοι 2 τύποι λαμπτήρων). Δεν λιώνουν και δεν θαμπώνουν τα φανάρια, όπως αντίστοιχες περιπτώσεις Xenon (φαινόμενο συχνό όταν γίνεται μετατροπή σε πλαστικά φανάρια από λάμπες πυρακτώσεως σε HID), λόγω του ότι μετατρέπουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε φως και λιγότερη σε θερμότητα (Τα LED έχουνε υψηλότερη απόδοση συνεπώς).
  • 3-4 φορές υψηλότερη φωτεινότητα από τη συμβατική λάμπα και 1,5 φορά υψηλότερη φωτεινότητα από τα Xenon.
  • Πολύ γρήγορο άναμμα (δεν καθυστερεί - προσφέρουν σε λιγότερο από 0,5 δευτερόλεπτο το 100% της ισχύος τους) – οι λάμπες Xenon χρειάζονται έως 1 λεπτό για να φτάσουν το 100% της απόδοσης τους
    (Αυτό είναι εμφανές σε αυτοκίνητα με H4 λαμπτήρες (η μεσαία και η μεγάλη σκάλα βρίσκονται στην ίδια λάμπα – και όχι 2 ξεχωριστές). Επειδή τα Xenon χρειάζονται χρόνο για να ζεσταθούν και να φωτίσουν (περίπου 4-5 sec), οι οδηγοί μετά την τοποθέτηση τους δεν έχουν σινιάλο με τα φώτα πλέον.) Επίσης εξηγεί και το γεγονός ότι καμιά εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων δεν έχει τοποθετήσει Xenon λάμπες στη μεγάλη σκάλα των φώτων (η λύση σε αυτό είναι η τεχνολόγια BI-XENON με τα μειονεκτήματα που έχει).
  • Μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη των 30.000 ωρών λειτουργίας (Έχουν διάρκεια ζωής περίπου 10 φορές περισσότερη απ’ ότι οι HID. Επίσης, επειδή δεν χρειάζονται ballast, έχουμε εάν ακόμα σημείο λιγότερο που μπορεί να πάθουν βλάβη)
  • Αντοχή σε κραδασμούς / λακκούβες (γιατί φέρουν περισσότερα πλαστικά μέρη σε σχέση με τα άλλα δυο είδη)
  • Δεν καίγονται από υπέρταση του δυναμό
  • Δεν χρειάζονται μετατροπές για την τοποθέτηση τους συνήθως - εφόσον ο πωλητής έχει συλλογή με τους κατάλληλους αντάπτορες
  • Σπάνια έχουν δίνουν προειδοποιητική ένδειξη (Canbus σύγχρονων οχημάτων) σε σχέση με τους Xenon και αν αυτό συμβεί είναι πολύ εύκολο να ρυθμιστεί με Canbus decoder.
  • Έχουν έξυπνο μηχανισμό αποβολής θερμότητας (ορισμένα μοντέλα) με ψύκτρες
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου όπως και οι παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως (οι λάμπες Xenon μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στους προβολείς)
  • Η δέσμη έχει συγκεκριμένο σχήμα (εστιακό σημείο και δέσμη σε σχήμα <<Γ>>) σημαντικό ιδιαίτερα για τα αυτοκίνητα και για τα δίκυκλα
  • Εύκολη τοποθέτηση – εγκατάσταση. Μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα και φορτηγά, υπάρχουν έτοιμα KITs (H1, H4, H7, T10 κα). Επειδή όπως προαναφέραμε δεν έχουν ballast αλλά συνδέονται κατευθείαν στο ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου (επίσης γλιτώνουμε και το χώρο που θα χρειαζόμασταν για να τοποθετήσουμε το ballast)  led pistopoihsh ip 68 nero skoni
  • Όπως και στα οικιακά συστήματα (σπίτια, ηλ. συσκευές) που οι λάμπες LED αντικαθιστούν όλους τους παλαιότερους τύπους έτσι και στα αυτοκίνητα οι κατασκευαστές αυξάνουν διαρκώς τη χρήση τους – είναι η σύγχρονη τεχνολογία
  • Είναι μικρότερα και ελαφρύτερα, για το ίδιο αποτέλεσμα σε φωτισμό κατά γενικό κανόνα
  • Συχνά έχουν αδιάβροχη δομή - Τα καλής ποιότητας LED φέρουν πιστοποίηση ΙΡ 68 (Ανθεκτικότητα σε νερό και σκόνη)
  • Υπάρχουν λαμπτήρες με ρυθμιζόμενη δέσμη, σαν αποτέλεσμα έχει το καλύτερο κεντράρισμα στο φανάρι και πιο ευθύβολη δέσμη.


Μειονεκτήματα:

  • Υψηλότερο κόστος παραγωγής
  • Συχνά έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τους αντίστοιχους αλογόνου (σε πιο εξελιγμένες κατασκευές με ψήκτρες)
  • Υπάρχει μεγάλη πληθώρα επιλογών εκ των οποίων σημαντικός αριθμός είναι πολύ χαμηλής ποιότητας (αντιγραφές προϊόντων κλπ)
  • Υπάρχει μικρότερη εμπειρία σε σχέσεις με τις παλαιότερες λύσεις (ως νεότερη τεχνολογία)

 

Τι να προσέξετε κατά την αγορά λαμπτήρων LED για το αμάξι σας:
  • Αποφύγετε λάμπες με σύστημα ψύξης με ανεμιστήρα, λόγω των κινούμενων μερών φθείρονται γρήγορα με συνέπεια να καίγονται, παράγουν θόρυβο και συχνά συντονίζουν με το ραδιόφωνο και ακούγεται ενοχλητικός ήχος
  • Οι λάμπες που θα αγοράζετε πρέπει να έχουν εγγύηση, όσο μεγαλύτερη η εγγύηση τόσο πιο αξιόπιστες οι λάμπες. Η εγγύηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 έτη όπως ορίζει ο Ευρωπαίος νόμος.
  • Η τοποθέτηση των λαμπών συχνά απαιτεί αντάπτορες για την σωστή στήριξη τους χωρίς πατέντες
  • Αποφύγετε τρύπες σε τάπες ή φανάρια για την τοποθέτηση, βρείτε τη σωστή λάμπα που ταιριάζει στο αμάξι σας (και χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υλικά αν δεν χωράει πχ μεγαλύτερες ελαστικές τάπες φαναριών)
  • Η λάμπα για να δώσει σωστή δέσμη πρέπει να ευθυγραμμιστεί. Ακόμα και η καλύτερη λάμπα αν δεν κεντράρει δεν θα δώσει σωστή δέσμη
  • Τα φανάρια έχουν ρυθμιστές τόσο για ρύθμιση δεξιά και αριστερά όσο και πάνω κάτω, μετά την τοποθέτηση των λαμπών μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί
  • Η απώλεια 1 μοίρας στο ύψος σε 100 μέτρα δίνει 1 μέτρο απόκλιση, σε 200 μέτρα 2 μέτρα απόκλιση κοκ
  • Σε πολλά καινούργια μοντέλα απαιτείτε εκτός από τις λάμπες LED και έξτρα Canbus Cancelers (Vag Group), στα BMW συχνά απαιτείτε προγραμματισμός ECU (την αναλαμβάνει το κατάστημα μας)
  • Το κατάστημα που θα επιλέξετε για αγορά λαμπών LED εκτός από πώληση είναι σημαντικό να υποστηρίζει και τοποθέτηση (after-sales service).

Δείτε όλη τη συλλογή με λάμπες LED στο κατάστημα μας πατώντας εδώ.

 

Γιατί να μας επιλέξετε:
  • Το κατάστημα μας δραστηριοποιείτε εδώ και 12+ χρόνια στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στα αξεσουάρ και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
  • Έχει κάνει πώληση και τοποθέτηση λαμπών και φαναριών LED σε χιλιάδες αυτοκίνητα έως σήμερα. Διαθέτει όλη τη γκάμα τύπων λαμπών LED, Canbus Canceler, αναπτόρων και άλλων υλικών.
  • Επίσης είναι το μοναδικό κατάστημα στην Ελλάδα που προσφέρει έτοιμες και δοκιμασμένες λύσεις ανα μοντέλο αυτοκινήτου και αποφεύγει πάντα να χαλάει κάτι (με τρύπες και μετατροπές) για να φτιάξει κάτι άλλο!

 

Σύγκριση LED vs Xenon (φώτα αυτοκινήτου)

 Εικόνα 1: Σύγκριση Δέσμης φώτων

 

Λάμπες αυτοκινήτου LED H4 6000k, με ψήκτρες

Εικόνα 2: Λάμπες LED H4 με ψήκτρες

 

 

Εικόνα 3: Τοποθέτηση LED στο κατάστημα μας και μετρήση φωτεινότητας και θερμοκρασίας φωτός με ειδικό όργανο.

Εικόνα 3: Τοποθέτηση LED στο κατάστημα μας και μετρήση φωτεινότητας και θερμοκρασίας φωτός με ειδικό όργανο.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 10:38

Σχόλια Πελατών

Αφήστε το σχόλιο σας.

Σχόλια   
0 #130 Konstantinos Tripolitsiot 28-09-2023 15:23
Παραθέτοντας Ζαλοκωστας σπυρίδων:
Καλησπερα σας.. Εχω Toyota rav4 μοντέλο 2005...θελω να βάλω φώτα μεσαία και μεγάλη σκάλα (H4).. Τι προτεινετε... Και αν γνωρίζετε, θα έχω καλυτερο αποτέλεσμα, από ότι έχω τώρα με τις λάμπες αλογόνου;

Καλησπέρα σας
Έχουμε λύση με κόστος στα 70€ περίπου και 2 χρόνια εγγύηση. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς πολύ καλύτερο από τις αλογόνου με μόνη προϋπόθεση ότι τα φανάρια είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.
Παράθεση
+1 #129 Ζαλοκωστας σπυρίδων 28-09-2023 13:56
Καλησπερα σας.. Εχω Toyota rav4 μοντέλο 2005...θελω να βάλω φώτα μεσαία και μεγάλη σκάλα (H4).. Τι προτεινετε... Και αν γνωρίζετε, θα έχω καλυτερο αποτέλεσμα, από ότι έχω τώρα με τις λάμπες αλογόνου;
Παράθεση
+1 #128 Konstantinos Tripolitsiot 22-07-2023 10:36
Παραθέτοντας Παναγιώτης Αρ.:
Καλησπέρα σας
Θα ήθελα λάμπες LED για Qashqaki J11b κάτι που να είναι δοκιμασμένο για την δέσμη του και με εγγύηση
Επίσης θέλω τοποθέτηση.


Υπάρχει ΚΙΤ που το έχουμε τοποθετήσει αρκετές φορές χωρίς κανένα δυσαρεστημένο πελάτη τα τελευταία χρόνια, με άριστες δέσμες και 3 χρόνια εγγύηση Δείτε αναλυτικά εδώ:
https://www.trop.gr/exoterikh-emfanish-aytokinhtou/lampes-fota-led-autokinhtou-h4-h7-t10/set-lampes-led-nissan-qashqai-j11-h11-detail
Παράθεση
+1 #127 Konstantinos Tripolitsiot 29-03-2023 16:43
Παραθέτοντας ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ:
Καλησπέρα σας,
Ενδιαφέρομαι για την τοποθέτηση φωτών LED σε αυτοκίνητο PEUGEOT 407.
Μπορούν να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο μοντέλο και ποιό θα είναι το κόστος.
Ευχαριστώ


Καλησπέρα σας
Θα πρέπει να δούμε το αμάξι από κοντά. Για ραντεβού καλέστε στο 210 220 5930.
Παράθεση
0 #126 ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ 29-03-2023 14:23
Καλησπέρα σας,
Ενδιαφέρομαι για την τοποθέτηση φωτών LED σε αυτοκίνητο PEUGEOT 407.
Μπορούν να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο μοντέλο και ποιό θα είναι το κόστος.
Ευχαριστώ
Παράθεση
0 #125 Konstantinos Tripolitsiot 18-03-2023 11:48
Παραθέτοντας Γιώργος Καλιαμβάκος:
Καλημέρα, ενδιαφέρομαι για λάμπες LED μπροστά για Ford Focus MK2 facelift μοντέλο 2010. Παρακαλώ, υπάρχει κάποια επιλογή και αν ναι με τι κόστος;
Ευχαριστώ πολύ


Καλημέρα σας

Προς το παρόν δεν έχουμε δοκιμάσει το αμάξι σας. Συνεπώς δεν έχουμε κάποια δοκιμασμένη λύση να σας προτείνουμε.
Παράθεση
0 #124 Γιώργος Καλιαμβάκος 17-03-2023 11:41
Καλημέρα, ενδιαφέρομαι για λάμπες LED μπροστά για Ford Focus MK2 facelift μοντέλο 2010. Παρακαλώ, υπάρχει κάποια επιλογή και αν ναι με τι κόστος;
Ευχαριστώ πολύ
Παράθεση
-1 #123 Konstantinos Tripolitsiot 16-02-2023 10:03
Παραθέτοντας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ:
ΕΧΩ PASSAT 1.8TSI B6 ΤΟΥ 2010.
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ LED ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ? ΤΙ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ?

Καλημέρα σας

Δείτε το εξής πακέτο:
https://www.trop.gr/exoterikh-emfanish-aytokinhtou/lampes-fota-led-autokinhtou-h4-h7-t10/set-lampes-led-canbus-vw-passat-b6-h7-w5w-2005-ews2010-detail
Παράθεση
0 #122 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 15-02-2023 19:04
ΕΧΩ PASSAT 1.8TSI B6 ΤΟΥ 2010.
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ LED ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ? ΤΙ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ?
Παράθεση
0 #121 Konstantinos Tripolitsiot 15-02-2023 11:21
Παραθέτοντας Γιώργος Παππάς:
Χαίρετε!

Θέλω να βάλω λάμπες Η7 led σε PEUGEOT 308 1.6 του 2009. Έχετε βάλει led σε συγκεκριμένο μοντέλο; Χρειάζεται can bus canceler?

Καλησπέρα σας

Πρέπει να δούμε το αμάξι από κοντά.
Στα 308 αυτά υπάρχουν παραλλαγές στα φανάρια.

Για ραντεβού 210 220 5909.

Ευχαριστούμε
Παράθεση
Πρόσθεσε μια ερώτηση ή σχόλιο για το προϊόν: