Πλεονεκτήματα Λαμπτήρων LED αυτοκινήτου, σύγκριση με Αλογόνου και Xenon

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(20 ψήφοι)
19 Φεβρουαρίου, 2017

Σε αυτό το άρθρο κάνουμε μια ανάλυση στα φώτα αυτοκινήτου LED VS Xenon VS Πυρακτώσεως. Δείτε τον τρόπο λειτουργίας της κάθε κατηγορίας πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα, καθώς και τους λόγους που προτιμάμε την τεχνολογία LED έναντι των εναλλακτικών.

 

Οδήγηση και καλή ορατότητα

Το γεγονός ότι η νυχτερινή οδήγηση κρύβει κινδύνους είναι δεδομένο. Έχουμε μικρότερη ορατότητα (έως και 80% σύμφωνα με μια παλαιότερη ερευνά, άρα και μας βλέπουν λιγότερο οι απέναντι οδηγοί!)

Πριν από κάποια χρονιά, οποίος ήθελε πραγματικά καλό φωτισμό, οι HID (Xenon) ήταν η προφανής επιλογή.
Οι HID υπερτερούσαν αυτών του αλογόνου (λάμπες πυρακτώσεως), λόγω της υψηλότερης απόδοσης, της καλύτερης αντίστασης σε κραδασμούς και της χαμηλότερης κατανάλωση ενέργειας.

 

Σήμερα οι λαμπτήρες LED (Light Emitting Diode - Δίοδος Εκπομπής Φωτός ή Φωτοδίοδος) στα φώτα οχημάτων είναι η πιο σύγχρονη μορφή λαμπτήρων σε μαζική παραγωγή σε όλα τα socket (H1, H4, H7, T10 κα). Αντικαθιστούν σταδιακά τους Xenon (HID - High-Intensity Discharge) οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως (αλογόνου).

Ο τρόπος Λειτουργίας LED και HID:

 • Tα ΗΙD Xenon, στην ουσία είναι απλές λάμπες πυράκτωσης όπως αυτές του αλογόνου, με τη μονή διαφορά που το αέριο μέσα στη λάμπα είναι xenon με αποτέλεσμα, αφενός καλύτερη απόδοση και αφ’ εταίρου, μιας και δεν έχουν νήμα πυράκτωσης, μεγαλύτερη αντοχή, καθώς και διάρκεια ζωής (4.000-10.000 ώρες, σε σχέση με τις περίπου 2.000 ώρες για τα φωτά αλογόνου)
 • Τα LED, χρησιμοποιούν την τεχνολογία “solid-state lighting”, δηλαδή παράγεται φωτισμός από την κίνηση ηλεκτρονίων σ ‘έναν ημιαγωγό και επειδή χρησιμοποιούνται μικρές πλαστικές λάμπες, είναι λιγότερο ευάλωτα από τους γυάλινους λαμπτήρες HID.

Όταν τα LED πρωτοεμφανίστηκαν, ήταν ακριβά και όχι τόσο αξιόπιστα, αλλά χρόνο με το χρόνο και η τιμή τους έπεσε και η αξιοπιστία τους έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Γιατί να επιλέξω LED λάμπες για το αυτοκίνητο;

Οι λαμπτήρες αυτοκινήτου LED, προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τους 2 άλλους τύπους:

 • Μικρή κατανάλωση ενέργειας (πάνω από 80% χαμηλότερη κατανάλωση)  R3 LED διάχυση θερμότητας
 • Χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας, δεν ζεσταίνουν. Δεν λιώνουν τα φανάρια και δεν θαμπώνουν όπως αντίστοιχες περιπτώσεις Xenon (φαινόμενο συχνό όταν γίνεται μετατροπή σε πλαστικά φανάρια από λάμπες πυρακτώσεως σε HID), λόγω του ότι μετατρέπουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε φως και λιγότερη σε θερμότητα
 • 3 φορές υψηλότερη φωτεινότητα από τη συμβατική λάμπα και 1,5 φορά υψηλότερη φωτεινότητα από τα Xenon.
 • Πολύ γρήγορο άναμα (δεν καθυστερεί - προσφέρουν σε λιγότερο από 0,5 δευτερόλεπτο το 100% της ισχύος τους) – οι λάμπες Xenon χρειάζονται έως 1 λεπτό για να φτάσουν το 100% της απόδοσης τους
  (Αυτό είναι εμφανές σε αυτοκίνητα με H4 λαμπτήρες (η μεσαία και η μεγάλη σκάλα βρίσκονται στην ίδια λάμπα – και όχι 2 ξεχωριστές). Επειδή τα Xenon χρειάζονται χρόνο για να ζεσταθούν και να φωτίσουν (περίπου 4-5 sec), οι οδηγοί μετά την τοποθέτηση τους δεν έχουν σινιάλο με τα φώτα πλέον.)
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη των 30.000 ωρών λειτουργίας (Έχουν διάρκεια ζωής περίπου 10 φορές περισσότερη απ’ ότι οι HID. Επίσης, επειδή δεν χρειάζονται ballast, έχουμε εάν ακόμα σημείο λιγότερο που μπορεί να πάθουν βλάβη)
 • Αντοχή σε κραδασμούς / λακκούβες (γιατί φέρουν περισσότερα πλαστικά μέρη σε σχέση με τα άλλα δυο είδη)
 • Δεν καίγονται από υπέρταση του δυναμό
 • Δεν χρειάζονται μετατροπές για την τοποθέτηση τους συνήθως
 • Σπάνια έχουν δίνουν προειδοποιητική ένδειξη (Canbus σύγχρονων οχημάτων) σε σχέση με τους Xenon και αν αυτό συμβεί είναι πολύ εύκολο να ρυθμιστεί με Canbus decoder.
 • Έχουν έξυπνο μηχανισμό αποβολής θερμότητας (ορισμένα μοντέλα) με ψύκτρες
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου όπως και οι παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως (οι λάμπες Xenon μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στους προβολείς)
 • Η δέσμη έχει συγκεκριμένο σχήμα (ορθογώνιο) σημαντικό ιδιαίτερα και για τα δίκυκλα
 • Εύκολη τοποθέτηση – εγκατάσταση. Μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα και φορτηγά, υπάρχουν έτοιμα KITs (H1, H4, H7, T10 κα). Επειδή όπως προαναφέραμε δεν έχουν ballast αλλά συνδέονται κατευθείαν στο ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου (επίσης γλυτώνουμε και το χώρο που θα χρειαζόμασταν για να τοποθετήσουμε το ballast)  led pistopoihsh ip 68 nero skoni
 • Όπως και στα οικιακά συστήματα (σπίτια, ηλ. συσκευές) που οι λάμπες LED αντικαθιστούν όλους τους παλαιότερους τύπους έτσι και στα αυτοκίνητα οι κατασκευαστές αυξάνουν διαρκώς τη χρήση τους – είναι η σύγχρονη τεχνολογία
 • Είναι μικρότερα και ελαφρύτερα, για το ίδιο αποτέλεσμα σε φωτισμό κατά γενικό κανόνα
 • Συχνά έχουν αδιάβροχη δομή - Τα καλής ποιότητας LED φέρουν πιστοποίηση ΙΡ 68 (Ανθεκτικότητα σε νερό και σκόνη)
 • Υπάρχουν λαμπτήρες με ρυθμιζόμενη δέσμη, σαν αποτέλεσμα έχει το καλύτερο κεντράρισμα στο φανάρι και πιο ευθύβολη δέσμη.


Μειονεκτήματα:

 • Υψηλότερο κόστος παραγωγής
 • Σπάνια έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τους αντίστοιχους αλογόνου (σε πιο εξελιγμένες κατασκευές με ψήκτρες)
 • Υπάρχει μεγάλη πληθώρα επιλογών εκ των οποίων σημαντικός αριθμός είναι πολύ χαμηλής ποιότητας (αντιγραφές προϊόντων κλπ)
 • Υπάρχει μικρότερη εμπειρία σε σχέσεις με τις παλαιότερες λύσεις (ως νεότερη τεχνολογία)
 • Συγκριτικά μικρότερη εστιασμένη κατανομή φωτός σε σχέση με τα Xenon

 

Δείτε όλη τη συλλογή με λάμπες LED στο κατάστημα μας πατώντας εδώ.

 

Σύγκριση LED vs Xenon (φώτα αυτοκινήτου)

 Εικόνα 1: Σύγκριση Δέσμης φώτων

 

Λάμπες αυτοκινήτου LED H4 6000k, με ψήκτρες

Εικόνα 2: Λάμπες LED H4 με ψήκτρες

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 14:21

Σχόλια Πελατών

Αφήστε το σχόλιο σας.

Σχόλια   

0 #61 TROP.gr 16-11-2019 15:37
Παραθέτοντας ΜΙΧΑΛΗΣFR:
Καλησπερα σας , εχω το ιμπιζα μοντελο του 2017 εως σημερα και φοραω Η7 . Τι λαμπες λεντ προτεινετε για να εχω καθαρο λευκο φως? (εν συνεχεια θα χρειαστω και Η8 για τα προβολακια)


Καλησπέρα σας

Παραθέτοντας ΜΙΧΑΛΗΣFR:
Καλησπερα σας , εχω το ιμπιζα μοντελο του 2017 εως σημερα και φοραω Η7 . Τι λαμπες λεντ προτεινετε για να εχω καθαρο λευκο φως? (εν συνεχεια θα χρειαστω και Η8 για τα προβολακια)Καλησπέρα σας

Η παρακάτω λάμπα έχει ήδη δοκιμαστεί μετρηθεί και τοποθετηθεί σε αμάξι σαν το δικό σας με θεματικά αποτελέσματα στη φωτεινότητα.

https://www.trop.gr/exoterikh-emfanish-aytokinhtou/lampes-fota-led-autokinhtou-h4-h7-t10/hvl-2d-set-lampes-h4-h7-h1-h11-hb3-h3-philips-12-24-volts-detail

Μπορούμε να αναλάβουμε την τοποθέτηση εφόσον το επιθυμείτε.

Ευχαριστούμε
Παράθεση
0 #60 TROP.gr 16-11-2019 15:32
Παραθέτοντας Θεόδωρος Μπουμπας:
Καλημέρα. Για alfa romeo giulietta του 2017 τι έχετε να προτείνετε; Ευχαριστώ πολύ


Καλησπέρα σας

Θα έλεγα την παρακάτω λάμπα, αλλά καλό θα ήταν να δούμε και το αμάξι από κοντά:

https://www.trop.gr/exoterikh-emfanish-aytokinhtou/lampes-fota-led-autokinhtou-h4-h7-t10/lampes-autokinhtou-led-cx7-can-bus-can-bus-decoder-detail

Ευχαριστούμε
Παράθεση
0 #59 TROP.gr 16-11-2019 15:31
Παραθέτοντας ΑΚΗΣ ΦΡΑΓΚ:
Παρακαλώ σε HUNDAI KONA 2019, για Η7/55watt μεσαία και την ίδια Η7/55watt μεγάλη σκάλα, τι επιλογές έχω σε LED? Με δυνατότητα τοποθέτησης? Απάντηση και στο email μου, αν μπορείτε.
Ευχαριστώ
Ακης


Καλησπέρα σας

Το Kona στη μεσαία σκάλα φοράει ένα ειδικό αντάπτορα.
Είμαστε στη διαδικασία αναζήτησης αυτού. Στους επόμενες μήνες θα έχουμε λύση, χωρίς μετατροπές και πατέντες για σωστή εγκατάσταση LED.

Ευχαριστούμε
Παράθεση
0 #58 TROP.gr 16-11-2019 15:30
Παραθέτοντας Nikos athens:
Καλησπέρα έχω το insignia του 2011 φοράει λάμπες xenon d1s μπορώ να τις αντικαταστήσω με led ?
Επίσης θέλω και τις λάμπες στροφής.


Καλησπέρα σας

Αν είναι εργοστασιακά τα Xenon δεν μπορείτε να βάλετε LED χρειάζετε αλλαγή φαναριών και άλλες δαπανηρές διαδικασίες.

Ενημερώστε μας σχετικά αν είναι εργοστασιακά ή όχι για να βρούμε τη βέλτιστη λύση για εσάς.

Ευχαριστούμε
Παράθεση
0 #57 ΑΚΗΣ ΦΡΑΓΚ 15-11-2019 01:20
Παρακαλώ σε HUNDAI KONA 2019, για Η7/55watt μεσαία και την ίδια Η7/55watt μεγάλη σκάλα, τι επιλογές έχω σε LED? Με δυνατότητα τοποθέτησης? Απάντηση και στο email μου, αν μπορείτε.
Ευχαριστώ
Ακης
Παράθεση
0 #56 TROP.gr 31-10-2019 10:20
Παραθέτοντας ΜΙΧΑΛΗΣFR:
Καλησπερα σας , εχω το ιμπιζα μοντελο του 2017 εως σημερα και φοραω Η7 . Τι λαμπες λεντ προτεινετε για να εχω καθαρο λευκο φως? (εν συνεχεια θα χρειαστω και Η8 για τα προβολακια)


Καλησπέρα σας

Η λάμπες που προτείνουμε είναι οι παρακάτω:
https://www.trop.gr/exoterikh-emfanish-aytokinhtou/lampes-fota-led-autokinhtou-h4-h7-t10/hvl-2d-set-lampes-h4-h7-h1-h11-hb3-h3-philips-12-24-volts-detail

Έχουμε φτιάξει αμάξι σαν το δικό σας και έχει μετρηθεί η δέσμη και η φωτεινότητα του με άριστα αποτελέσματα.
Επίσης σημαντικό είναι ότι οι λάμπες μπαίνουν χωρίς μετατροπές και εντός του φαναριού.

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες:
https://www.trop.gr/images/stories/virtuemart/product/seat-ibiza-led-topothethsh.jpg

και

https://www.trop.gr/images/stories/virtuemart/product/seat-ibiza-led-topothethsh-h4.jpg

Δυνατότητα τοποθέτησης στο κατάστημα μας.

Ευχαριστούμε
Παράθεση
0 #55 ΜΙΧΑΛΗΣFR 29-10-2019 22:00
Καλησπερα σας , εχω το ιμπιζα μοντελο του 2017 εως σημερα και φοραω Η7 . Τι λαμπες λεντ προτεινετε για να εχω καθαρο λευκο φως? (εν συνεχεια θα χρειαστω και Η8 για τα προβολακια)
Παράθεση
0 #54 TROP.gr 13-09-2019 13:47
Παραθέτοντας ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΠΑΠΠΆΣ:
Ενδιαφέρομαι για led σε nissan qashqai μοντελο 2018(facelift).Θέλω ότι πιο αξιόπιστο υπάρχει. Πολλοί μου είπαν ότι λόγο ιδιαιτεροτήτων του αυτοκίνητου να γράφω σε ξένον καλύτερα. Επίσης ρωτάω αν παίζει ρόλο ότι έχω μεμβράνες αντιηλιακες στο μπροστινό παρμπρίζ (νόμιμη σκουροτητα)


Για LED στο Qashqai J11 έχουμε το εξής ΚΙΤ:
https://www.trop.gr/exoterikh-emfanish-aytokinhtou/lampes-fota-led-autokinhtou-h4-h7-t10/set-lampes-led-nissan-qashqai-j11-h11-detail 
Οι μεμβράνες δεν παίζουν κανένα απολύτως ρόλο.Όσο αφορά το Xenon το μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες των LED (δεν κιτρινίζουν ή θαμπώνουν τα φάναρια), το ότι δεν ανάβει ένδειξη στα όργανα του αυτοκινήτου και φυσικά τα 3 χρόνια εγγύηση.

Ευχαριστούμε
Παράθεση
0 #53 ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΠΑΠΠΆΣ 13-09-2019 12:20
Ενδιαφέρομαι για led σε nissan qashqai μοντελο 2018(facelift). Θέλω ότι πιο αξιόπιστο υπάρχει. Πολλοί μου είπαν ότι λόγο ιδιαιτεροτήτων του αυτοκίνητου να γράφω σε ξένον καλύτερα. Επίσης ρωτάω αν παίζει ρόλο ότι έχω μεμβράνες αντιηλιακες στο μπροστινό παρμπρίζ (νόμιμη σκουροτητα)
Παράθεση
0 #52 TROP.gr 01-08-2019 15:11
Παραθέτοντας Dimale:
Καλησπέρα
Για toyota corolla του 2017
Τι λάμπες προτείνετε;
Ευχαριστώ.


Καλησπέρα σας

Υπάρχει δοκιμασμένη λύση όσο αφορά τη φωτεινότητα και την ποιότητα λειτουργείας (με 3 χρόνια εγγύηση) και είναι η παρακάτω:
https://www.trop.gr/exoterikh-emfanish-aytokinhtou/lampes-fota-led-autokinhtou-h4-h7-t10/toyota-auris-2nd-gen-e180-set-led-lampes-hir-2-9012-detail

Ευχαριστούμε
Παράθεση

Πρόσθεσε μια ερώτηση ή σχόλιο για το προϊόν:


Κείμενο ασφαλείας (captcha):

Κωδικός ασφαλείας

Ανανέωση

Εισάγετε το παραπάνω κείμενο ασφαλείας, στο πεδίο παρακάτω.