Τι είναι το OBD2 / EOBD;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
15 Ιουνίου, 2014

Το πρότυπο διασύνδεσης OBD2 σημαίνει On-Board Diagnostic (ή στα ελληνικά Διάγνωση επί του οχήματος) και εφαρμόζεται σχεδόν στα περισσότερα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά στο κόσμο σήμερα. Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.


Τι είναι το OBD-2 / EOBD

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980, οι κατασκευαστές άρχισαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα για τον έλεγχο των λειτουργιών του κινητήρα και στη διάγνωση προβλημάτων του κινητήρα (ρυθμίσεων και βλαβών). Αυτό ήταν κυρίως να ανταποκρίνονται στα πρότυπα εκπομπών EPA (Environmental Protection Agency). Μέσα από τα χρόνια τα ενσωματωμένα διαγνωστικά συστήματα στα οχήματα ο διαγνωστικός έλεγχος των οχημάτων είχε γίνει αρκετά περίπλοκη υπόθεση. Έτσι θεσπίστηκε το OBD-1 πρότυπο που χρησιμοποιήθηκε με μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μετά τέθηκε σε εφαρμογή ένα νέο πρότυπο από το 1995 και μετά και παρέχει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο του κινητήρα και παρακολουθεί επίσης τα μέρη του σασί, το σώμα και τα πρόσθετα εξαρτήματα, καθώς και το διαγνωστικό δίκτυο ελέγχου του αυτοκινήτου. Η θύρα OBD2 φέρει 16 θηλυκές υποδοχές για τα αντίστοιχα 16 pin (ακίδες) της φίσας των σύγχρονων διαγνωστικών αυτοκινήτων.
Οι υποδοχές της 16πινης OBD2 θύρας αντιστοιχούν στον έλεγχος των εξής λειτουργιών:

16-pin-obd2-thira obd2-port-pou-vriskete-sto-autokinhto-mou

Εικόνα 1: OBD2 Θύρα

 

pin-obd2-thiras-se-ti-antistoixoun

Εικόνα 2: Η αντιστοίχιση των μη καθορισμένων pin-υποδοχών επαφίεται στις ανάγκες του κατασκευαστή του οχήματος.

Τι είναι το EOBD

Στην ΕΕ για τα βενζινοκίνητα οχήματα από την 1 Ιανουαρίου του 2001, με το EURO-3 πρότυπο OBD 2, αναφέρονται ώς EOBD. Το EOBD δηλαδή είναι το Ευρωπαϊκό OBD πρότυπο για τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων.

Τι είναι το OBD3

Το OBD-3 ή <<Big brother on board>> κατά τους Αμερικανούς που ήδη το έχουν χρησιμοποιήσει σε αυτοκίνητα από το 2012, είναι ένα εξελιγμένο OBD σύστημα όπου όλες οι πληροφορίες μεταφέρονται online σε μια βάση δεδομένων. Έτσι όταν ανάψει μια φωτεινή λυχνία σε ένα όχημα (πχ πρόβλημα στο ABS), κατευθείαν αυτή η πληροφορία μεταφέρετε στη βάση δεδομένων μαζί με τον αριθμό VIN (πλαίσιο). Με αυτό τον τρόπο θέλησαν οι Αμερικανοί να εξαλείψουν το φαινόμενο αυτοκίνητα ή φορτηγά να κυκλοφορούν με βλάβες για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και 2 χρόνια μέχρι το επόμενο κτεο. Μέσα από την παραπάνω διασύνδεση ο ιδιοκτήτης του οχήματος ενημερώνετε και έχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να εκτελέσει τη διόρθωση της βλάβης του οχήματος. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να το ακινητοποιήσει. Πολλοί θεωρούν το OBD3 ουσιαστικά το τέλος του Tuning!

 

Δείτε περισσότερα για το OBD2.

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • canonical: http://www.trop.gr/blog/diagnostika-autokinhton/item/129-ti-einai-to-obd2-eobd
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 16:04

Σχόλια Πελατών

Αφήστε το σχόλιο σας.

Πρόσθεσε μια ερώτηση ή σχόλιο για το προϊόν: